Seguir a CatalunyaPlural al Twitter

Compromesos amb el periodisme

Un grup de periodistes, intel·lectuals i professionals del món de la comunicació hem decidit impulsar la constitució d’una fundació que defensi tant l’exercici d’un periodisme independent i lliure com els valors de progrés i solidaritat que la recessió està posant en perill. Aquest projecte sense ànim de lucre vol donar veu a molts periodistes silenciats per la greu crisi que pateixen els mitjans de comunicació. I vol donar veu, també, a la societat civil que lluita per preservar les conquestes socials que ara estan en perill.

LA FUNDACIÓ

En els greus moments que viu el periodisme creiem que és necessari explorar noves vies que permetin preservar la seva independència. Creiem que, per a aquest propòsit, la millor fórmula societària és la d’una fundació, i per això hem creat una entitat que té com a finalitat la defensa del periodisme lliure i dels valors progressistes. Una entitat sense ànim de lucre, però amb voluntat de rendibilitat econòmica i social. La pervivència del periodisme independent i lliure passa per la implicació dels lectors, i una fundació és un bon instrument legal per facilitar aquesta col·laboració. Els membres de la fundació són persones que, al llarg de la seva carrera professional, han demostrat el seu compromís tant amb el periodisme com amb els valors progressistes. I és així perquè la credibilitat d’un mitjà de comunicació està, per damunt de tot, en la trajectòria d’aquelles persones que l’impulsen.

El patronat està format per:

Xavier Atance, Antonio Baños, Jordi Borja, Juan José Caballero, Iván De la Nuez, Ignacio Escolar, José Ramón González Cabezas, José Martí Gómez, Jordi Mumbrú, Josep Carles Rius, Margarita Rivière, José Sanclemente, Carmen Secanella, Joan Subirats, Rut Vilar i Jaume Vilarrasa.

Completen la llista de fundadors:

Glòria Ayuso, Siscu Baiges, Lluís-Anton Baulenas, Edu Bayer, Cristina Carbonell, Dani Cordero, Benoît Cros, David Dusster, Xavier Febrés, João França, Pedro Galván, David Guerrero, Juanjo Guillén, Francesc Márquez, Núria Martínez-Vernis, Inés Martínez Ribas, Begoña Matilla, Andreu Mayayo, Rudolf Ortega, Pere Ortin, Lídia Penelo, Toni Polo, Noelia Román, Pau Rodríguez, Marta Rodríguez Carrero, Víctor Saura i Jordi Subirana.

CATALUNYAPLURAL.CAT I ELDIARIO.ES

El primer projecte de la Fundació és l’edició de Catalunyaplural.cat, un diari digital associat a Eldiario.es. Quan es redefineixen les relacions entre Catalunya i Espanya, Eldiario.es acull les veus espanyoles més respectuoses amb les aspiracions catalanes i, per tant, pot constituir un pont entre les dues realitats. També, un pont sense intermediaris amb els altres pobles d’Espanya, perquè Eldiario.es constitueix l’espai de trobada de mitjans impulsats per periodistes castellans, bascos, gallecs, andalusos, valencians... Creiem que encara tenim moltes coses a dir-nos entre els catalans i amplis sectors de la societat espanyola i volem ser un punt de trobada dels qui volen regenerar Catalunya i Espanya. Ara, una part molt important de la població catalana creu que el seu futur està en la independència, i pensem que només la democràcia, el dret a decidir, hauria de tenir l’última paraula en aquest camí. Però sigui quin sigui el final del trajecte, bona part de les societats catalana i espanyola seguiran compartint els mateixos valors de solidaritat, cohesió social, defensa de l’Estat del benestar, de l’educació i la sanitat pública, de l’equitat en la lluita contra la crisi... I seguiran compartint infinits llaços emocionals, històrics, culturals, econòmics... per això compartim aquest camí amb Eldiario.es.

PUNT DE TROBADA

Catalunyaplural.cat vol ser un punt de trobada entre tots els sectors que treballen pel progrés del país. Des de la política i, molt especialment, des de la societat civil. En aquest sentit, com a Fundació hem arribat a acords amb entitats que comparteixen els nostres mateixos valors. Catalunyaplural.cat acollirà blogs d’entitats com les fundacions Catalunya Europa, Ferrer i Guàrdia i Bofill, i d’associacions com Justícia i Pau o la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona. Aquesta és una primera etapa, i la nostra voluntat és crear una veritable plaça pública on es trobin, dialoguin i es comuniquin totes les entitats i persones que lluiten per preservar la cohesió de la societat; l’educació i la sanitat com a pilars de l’Estat del benestar; el treball i l’habitatge com a drets fonamentals; la solidaritat com a justícia social, i la regeneració com a exigència democràtica. Una plaça pública on els partits polítics escoltin les veus que sorgeixen de la societat, amb la voluntat de recuperar, junts, els projectes col·lectius de progrés.

ELS PROJECTES

Catalunyaplural.cat ja és una realitat com a nou diari digital a Catalunya i com un pont per trobar-nos amb aquella part de la societat espanyola que encara vol escoltar-nos. El proper objectiu passa per crear portals especialitzats en l’àmbit de l'educació, la sanitat, la solidaritat, la cultura... i mantenir una atenció especial al món del treball, per vincular així les dues grans finalitats de la Fundació: el periodisme independent i la defensa de l’Estat del benestar. La intenció és que la Fundació es converteixi en un referent per a les comunitats que lideren la defensa de les conquestes socials que ara estan en perill. I volem ser tant un referent a la xarxa mitjançant els nous diaris digitals, com a l’esfera pública a partir de l’organització de conferències i debats.

LA COMUNITAT DE LECTORS

El periodisme rigorós, en profunditat, de qualitat, independent, crític i amb un sòlid compromís ètic ja no és possible sense la implicació dels lectors. Aquell binomi virtuós de la rendibilitat econòmica i social que la premsa va aconseguir al llarg del segle XX està avui en perill. Quan els mitjans no són rendibles, són vulnerables a interessos que no tenen res a veure amb el servei públic de la informació. Per això el periodisme està en un veritable procés de reconstrucció que necessita l’ajuda de la ciutadania, la d’aquells lectors que volen compartir un projecte periodístic independent i lliure.
Volem crear una “comunitat de lectors” que, amb la suma de petites aportacions, facin possible una nova veu a Catalunya. Una veu que respongui a un únic interès, el periodisme. Que trenqui els cercles de silenci que intenten ocultar l’extraordinària pluralitat del país. Una veu que defensi amb honestedat la justícia social, els drets humans i una democràcia més avançada. Per això un grup de periodistes hem impulsat la Fundació Periodisme Plural, però aquest és només el primer pas. Ara necessitem la implicació dels lectors, dels que anomenem “amics de la fundació”, amb els quals ens voldrem reunir periòdicament per escoltar-los i perquè ens ajudin a construir el projecte. Amb els quals organitzarem conferències i debats per reflexionar, junts, sobre els valors que compartim.